sabora_ovcevadi_2015_05

НЕДОСТИГЪТ НА КАМЕННА СОЛ ВОДИ ДО СМУЩЕНИЯ В ХРАНОСМИЛАНЕТО НА ЖИВОТНИТЕ

 

Георги Семов управлява една от малкото у нас фирми за внос на този важен за животновъдството продукт – от Румъния. Според него безотговорните и не информирани фермери отпадат от пазара.

– Безотговорните и не информирани фермери вече отпаднаха от пазара! Преди години производители споделяха, че по цял месец не дават на стадото си каменна сол – сподели управителят. – Радостното е, че все повече млади хора в активна възраст се занимават с животновъден бизнес. Сега вече влагането на каменна сол във фуражите е поставено на научна основа. Извършва се по препоръка на технолог или ветеринарен лекар, който изследва състоянието на животните и прави конкретни препоръка за обогатяване на храната със сол и определени минерали.

Варненската фирма има логистична мрежа в различни градове на страната и затова до 2 дни може да изпълни заявка. Суровината се внася от Румъния през Русе и складовите бази са разположени в градовете Бяла, Търговище, Варна и Ямбол. Дружеството доставя на място до обекта всички необходими добавки – креда, сода, дикалциев фосфат и монокалциев сулфат, минерални блокчета и др. Мнозина поръчват и т.нар. ведра с минерали, в които има цяла гама от тези вещества – цинк, селен, калций, желязо, йод и др.

Г-н Георги Семов обаче акцентира върху различните полезните свойства на каменната сол. Той напомни, че тя е особено необходима за добитъка през пролетта, когато е необходимо да се подсили организма.

Каменната сол намира широко приложение като минерална добавка при храненето на селскостопанските животни. Тя повишава обмяната на веществата в организма, участва в изграждането на телесни тъкани и регулирането на редица физико-химични процеси. Натриевият хлорид играе съществена роля при образуването на стомашната солна киселина, започна своята интересна лекция г-н Семов. Възбужда апетита и усилва секрецията на храносмилателните жлези. Солите на натрия и натриевият хлорид възбуждат моторните нерви на червата и по такъв начин усилват перисталтиката им. Тази добавка играе важна роля във водно-минералната обмяна, употребява се като антидот при отравяне с йодни, бромни и др.

Натриевият хлорид се резорбира чрез кръвоносните съдове, а не чрез лимфата. Между солите в кръвта и тези на храносмилателната система съществуват постоянни взаимодействия. В тях вземат активно участие клетките на чревните стени. Освен стомашното съдържание и кръвта, солта се съдържа в лимфата, а в хрущялите и костите се нарежда на трето място след калция и фосфора. Когато не е необходим на организма, натриевият хлорид се отделя чрез бъбреците и се изхвърля основно с урината и по-малко чрез потта и млякото.

Недостигът на каменна сол в организма води до смущения в храносмилането, последвани от тотално нарушаване на обмяната на веществата. Особено тревопасните животни се нуждаят от постоянно добавяне на каменна сол, тъй като растителната храна е бедна в това отношение. Недостатъчно е нейното съдържание не само в сочните, но и в грубите и зърнените фуражи. В сравнение с храните от животински произход /месото/, които са богати на натрий, растителните са бедни на натрий и богати на калий.

Изобилното торене на почвите с калиеви торове довежда до още по-силно намаляване на натрия в растенията. Те увеличават още повече нуждата от постоянно добавяне в храната на каменна сол. В противен случай, при продължителен недоимък животните заболяват, понякога тежко и с последици.

Най-уязвими към недостига на сол са преживните животни, отбеляза г-н Семов. Те поглъщат големи количества фуражи – говеда, овце, кози, сърни и др. В зависимост от недостига на натриев хлорид, животните показват по-слабо или по-силно изразени признаци. При млекодайните, особено по време на усилена продукция недостигът на натриев хлорид се проявява с тежки клинични симптоми. Наблюдава се бързо изтощаване с пълен упадък на силите. Млеконадоят рязко намалява, появяват се мускулни треперения и смърт, вследствие на сърдечна слабост. При недостиг на натриев хлорид животните имат измъчен вид, кожата им загрубява, очите им потъмняват, губят от теглото си , а при значителен недостиг колабират и умират.

Георги Семов препоръча конкретни дажби от каменна сол, които да поддържат доброто здравословно състояние на животните. На 100 кг живо тегло на възрастни говеда то е 5 гр. За млечни крави 5 гр и по 2 гр. на всеки литър мляко. При усилено работещи коне дневният прием трябва да е 15-20 гр. За възрастни овце „дажбата“ е 5-8 гр, а за отбити агнета е 5-7 гр. При кокошките количеството е съобразено с теглото им и е многократно по-ниско – 0,5-1 гр. Смята се, че в зависимост от физиологичното състояние, кравите приемат с желание самостоятелно чрез близане 0,5-1 кг каменна сол на месец.

Големите дози натриев хлорид, влагани при приготвянето на концентрирани фуражи или неправилното им хомогенизиране могат да предизвикат тежки отравяния. За отделянето на метаболитите при разпадането на белтъчините е необходимо голямо количество вода.

Георги Семов препоръча влагането на каменна сол във фуражите да е внимателно и съобразено със състоянието на животните във всяка ферма. Солта е била „златото“ в древни времена, днес тя е достъпна необходимост, но може да бъде и отрова при непоходящо дозиране.